Francouzská kuchyně

KUŘE V BÍLÉ OMÁČCE (2 porce)

Potřebujeme: 200 g vykostěného kuřecího masa, 150 g sterilovaného hrášku, 150 g sterilované mrkve, 30 g másla, cibuli, Na omáčku: 2,5 dl mléka, 3 lžičky hladké mouky, sůl, cukr, bobkový list, nové koření, ocet.

Do misky vložíme máslo, maso nakrájíme na kostky, smícháme s nasekanou cibulí, nasypeme na máslo, osolíme, dusíme v mikrovlnné troubě 4 min. V jiné nádobě promícháme opraný hrášek a kostičky mrkve, zahříváme v troubě 8 a necháme stát přikryté ještě 5 min. Štávu z kuřete zaprášíme moukou, rozmícháme a za stálého míchání přilijeme mléko. Pak přidáme další ingredience na omáčku. Omáčku i kuře povaříme 3 min. Zeleninu na talíří přeléváme omáčkou s kuřetem a podáváme s rýží.

FRANCOUZSKÉ BRAMBORY (3 porce)

Potřebujeme: 350 g brambor, malý květák, 4 vejce, 150 g uzeného masa, 2 pórky, 2 dl mléka, 50 g tvrdého sýra, sůl, majoránku, pepř, 3 stroužky česneku, muškátový květ.

Oškrábané brambory nahrubo nastrouháme, dáme do vyšší nádoby, zalijeme mlékem a v mikrovlnné troubě vaříme přikryté 7 min. Pórek nakrájíme na kolečka, maso na kostičky, květák rozebereme na růžičky, vše smícháme s prolisovaným česnekem a přidáme k bramborám. 3 vejce ušleháme, přidáme majoránku, mušk. květ, pepř, sůl a větší část nastrouhaného sýra. Směsí zalijeme zeleninu s masem, promícháme a vaříme přikryté 20 min. Zbytek sýra nakrájíme na proužky, dáme na nákyp a zapékáme ještě 5 min.

ŠUNKOVÉ ZÁVITKY S PÓRKEM (3 porce)

Potřebujeme: 6 ks pórku, 100 g šunky. Na omáčku: 30 g másla, 20 g hladké mouky, 2 dl mléka, 1 dl vývaru z masoxu, 100 g eidamu, žloutek, pepř, sůl.

Mladé části pórku naskládáme do misky, dusíme 10 min. a necháme ještě 5 min. stát. Mezitím připravíme omáčku. V nádobě rozpustíme máslo (1 min.), pak do něj zamícháme mouku a rozetřeme. Přidáme vývar z uvařených pórků, vývar z masoxu, mléko, zamícháme a vaříme 3 min. v mikrovlnné troubě. Do připravené omáčky zamícháme jemně nastrouhaný eidam, žloutek, osolíme, opepříme a povaříme ještě 2 min. Každý pórek zabalíme do plátku šunky, zalijeme omáčkou a dáme do trouby na 2 min. Podáváme s brambory.

NUDLIČKY Z KRŮTÍHO MASA (3-4 porce)

Potřebujeme: 1 pórek, 400 g krůtích řízků, červenou a zelenou papriku, 20 g másla, 2 rajčata, 3 lžíce kysané smetany, sůl, pepř, sl. papriku, worcester.

Pórek nakrájíme na tenké polokroužky, papriky na úzké proužky, vše dáme spolu s máslem do větší nádoby a dusíme přiklopené asi 5 min. Maso nakrájíme na úzké proužky a spařená, oloupaná a rozčtvrcená rajčata vmícháme do zeleniny, přiklopíme a dusíme 4 min. Směs promícháme, přidáme smetanu, sůl, pepř, papriku a worcester, přiklopíme a doděláme ještě asi 4 min. Před podáváním necháme 3 min. stát, promícháme a podáváme s rýží nebo bílým chlebem.

KVĚTÁKOVÝ NÁKYP

Potřebujeme: 1 květák, 400 g mletého hovězího masa, svazek jarní cibulky, 300 g rajčat, petrželku, sůl, pepř, 100 g primátora, 1/8 l kysané smetany.

Květák rozebereme na růžičky, přikrytý 7 min. předvaříme a nacháme přikrytý stát. Maso podusíme v široké otevřené nádobě 5 min. Dušení jednou přerušíme, abychom maso promíchali a načechrali. Cibuli nakrájíme na kolečka, rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme a vše vmícháme do masa. Nakonec přidáme petrželku, sůl a pepř. Do formy střídavě vrstvíme květák a masovou směs, navrch by mělo být maso. 2/3 nastrouhaného sýra smícháme se smetanou a rozetřeme na maso, zbylý sýr nasypeme navrch. Zapékáme odkryté 7 min. a 4 min. na 1/2 výkon.

PÓRKOVÝ SALÁT SE ŽAMPIONY

Potřebujeme: 400 g pórku, 300 g sterilované kukuřice, 250 g sterilovaného hřášku, 150 g sterilovaných žampionů, 180 g tatarské omáčky, sůl, pepř.

Pórky nakrájíme na 2 cm dlouhé špalíčky a přikryté vaříme v mikrovlnné troubě 10 min. Zatím dáme do salátové mísy okapaný hrášek, žampiony a kukuřici, zalijeme tatarskou omáčkou a promícháme. Uvařený pórek necháme vystydnout a okapaný ho zamícháme do salátu. Vše podle chuti osolíme a opepříme. Jako příloha se hodí opečený toastový chléb.

PEČENÁ JABLKA S VINNÝM KRÉMEM

Potřebujeme: 50 g lískových oříšků, 50g změklého másla, balíček vanilk. cukru, 40 g cukru, skořici, lžíci rumu, 4 jablka. Na vinný krém: vejce, žloutek, lžíci solamylu, šťávu z 1/2 citronu, lžíci cukru, 0,35 l bílého vína.

Oříšky nahrubo nasekáme, utřeme s máslem a vanilkovým cukrem a dochutíme skořicí a rumem. Z jablek hodně zeširoka vykrojíme jadřince, hmotou jablka naplníme, urovnáme do mísy a přikryté pečeme 4 min., pak další 4 min. na poloviční výkon a necháme přiklopená. Do nádoby dáme vejce, žloutek a třeme se solamylem. Přidáme citron, cukr a víno, vše rozmícháme, necháme 3 min. povařit, našleháme a podáváme s jablky.