LUŠTĚNINY

Pečená čočka

Na rozpáleném tuku zpěníme cibuli, přidáme oloupaná nakrájená  rajčata , jedno jablko a na drobné kostičky nakrájenou anglickou slaninu nebo  uzený  bůček (200 g). Směs osmahneme a smícháme s uvařenou a scezenou čočkou. Osolíme, opepříme a zahustíme rozšlehaným vejcem. Dáme zapéci do trouby.

 

ČOČKOVÝ KOTLÍK S NUDLEMI

Potřebujeme: 400 g nudlí, 250 g sterilované čočky, sůl, 150 g slaniny, lžíci másla, 2 cibule, 2 l zeleninového vývaru z kostky, 2 svazky polévkové zeleniny, 400 g kabanosu, petrželku, 2-3 lžíce červeného vinného octa, lžíci karí.

Nudle vaříme 10 min. v osolené vodě. mezitím na másle v hrnci rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, zpěníme na ní nasekanou cibuli, podlijeme vývarem a vaříme 15 min. Zeleninu nadrobno nakrájíme, přidáme do hrnce a vaříme 10 min. Kabanos nakrájíme na silné plátky, přidáme do hrnce s okapanou čočkou a nudlemi. Promícháme a prohříváme 5 min. Přidáme petrželku a ochutíme octem a karí kořením.

HRACHOVÝ KOTLÍK S VINNOU KLOBÁSOU

Potřebujeme: 200 g hrachu, cibuli, pórek, 50 g slaniny, 200 g mrkve, lžíci oleje, 4 vinné klobásy, 500 g moučnatých brambor, 150 g mraženého hrášku, 100 g chleba, 3 lžíce másla, sůl, tekuté koření, 75 ml plzeňského piva.

Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno, pórek na kolečka, mrkev na kousky. Na oleji opečeme slaninu, osmahneme na ní cibuli, přidáme pórek, mrkev a hrách, přilijeme 1 l vody a vaříme 75 min. Po 1/2 h vložíme klobásy. Brambory oloupeme, drobně nakrájíme a spolu s hráškem přidáme 10 min. před koncem varu. Střídku chleba nakrájíme na kostičky a osmahneme na másle. Polévku osolíme, ochutíme kořením a pivem a podáváme s osmaženým chlebem.

JÁTRA SE SÓJOU

Potřebujeme: 300-400 g jater, 250 g sójových bobů, masox, 100 g tuku, 1/2 lžíce sójové omáčky, vetší cibuli, pórek, sůl.

Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, udusíme na ní plátky jater a přidáme sójovou omáčku a masox. Když játra změknou, podlijeme vodou a přidáme předem uvařené scezené sójové boby, pórek nakrájený na kolečka, osolíme a znovu krátce podusíme. Podáváme s hranolky nebo s chlebem, zdobíme sázeným vejcem a různou zeleninou.

HRACHOVÉ KARBANÁTKY

Potřebujeme: 1/4 l hrachu, vejce, pepř, sůl, strouhanku, kopřivy nebo zelenou petržel.

Hrách namočíme přes noc do vody, druhý den uvaříme doměkka, slijeme, nasekáme kopřivy nebo petrželku, přidáme pepř a sůl (podle chuti můžeme přidat i majoránku) a zaděláme v tužší těsto. Obalujeme buď jen ve strouhance, nebo v mouce, vejci a strouhance. Smažíme na oleji a podáváme teplé s brambory a zeleninou. Do hrachové směsi můžeme přidat i nastrouhaný syrový brambor, případně trochu uzeniny.

KRŮTÍ KOUSKY S HRÁŠKEM

Potřebujeme: 400 g krůtích prsou, 2-3 šalotky, 2 lžíce oleje, pepř, 200 g mraženého hrášku, 200 ml suchého bílého vína, sůl, 2 lžíce zakysané smetany, lžíci estragonové hořčice, petrželku.

Maso nakrájíme na úzké proužky a prudce ze všech stran opečeme na oleji v pánvi, osolíme a opepříme. Přidáme jemně nakrájenou šalotku a hrášek a krátce podusíme. Přilijeme víno a přikryté dusíme dalších 5 min. Vmícháme smetanu a na silném ohni necháme trochu svařit. Pánev sejmeme z plotny a stejnoměrně vmícháme hořčici. Pokrm podáváme posypaný petrželkou a hodí se k němu bramborová kaše a salát.

RAJČATOVÝ SALÁT S BÍLÝMI FAZOLEMI

Potřebujeme: 750 g rajčat, 450 g bílých fazolí (steril.), 120 g rokety, 4 cibule, 370 g tuňáka (konz.), 3 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, pepř, sůl.

Rajčatům vyřízneme stopky a dužinu nakrájíme na tenké plátky. Z rokety odstraníme tvrdé stonky a střední žebra, listy natrháme na kousky velikosti sousta. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, tuňáka a fazole necháme okapat, rybu rozdělíme vidličkou na menší kousky. Rozšleháme ocet s olejem, osolíme, opepříme. Všechny přísady vložíme do mísy, pokapeme zálivkou a necháme čtvrt hodiny rozležet. Podáváme s bagetou.

FAZOLOVÝ SALÁT S OKURKAMI

Potřebujeme: 300 g barevných fazolí, 300 g bílých fazolí (nakl.), 3 stroužky česneku, lžičku drceného kmínu, 2 červené cibule, 4 kyselé okurky, zelenou papriku, 3 lžíce octa, 4 lžíce oleje, sůl, pepř, zelenou feferonku, hlávku římského salátu.

Z fazolí slijeme nálev, propláchneme, dáme do mísy, přidáme kmín, prolisovaný česnek, cibuli nakrájenou na kostičky, tenká kolečka okurek, jadérek zbavenou a nakrájenou feferonku a úzké proužky papriky. Z octa, oleje, soli a pepře připravíme dresink, nalijeme na salát, promícháme a necháme 30 min. odležet. Listy salátu rozložíme na mísu a na ně navršíme fazolový salát.