Vepřové maso

Marinovaná vepřová panenka se zeleninou

 

150 - 200 g vepřové panenky, 1 cibule, 1 mrkev, 1 jablko, 1 brambora, 1 pomeranč, čtvrt lžičky mletého kmínu, špetka skořice, špetka chilli, sůl, sádlo nebo olej na pánev.

Brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na 1,5 cm kousky, jablko pokrájíme na 2,5 cm kousky. Pomeranč vymačkáme. V míse smícháme pomerančovou šťávu, kmín, skořici a chilli. Vložíme maso, obalíme ho pořádně směsí a necháme v ní ležet. Přikryjeme a dáme na 2 - 24 hodin odležet do lednice.Čím déle tím lépe. Pak předehřejeme troubu. Rozpálíme pánev, dáme špetku sádla nebo oleje, vložíme maso a z obou stran ho opečeme asi 5 minut do zhnědnutí. Maso pak vyndáme. Do pánve dáme brambory, cibuli, mrkev, jablko a posolíme. Vrátíme maso do pánve, potřeme ho marinádou, přikryjeme vše alobalem a pečeme asi 40 minut. Sundáme alobal a po 5 minutách maso nakrájíme na plátky a podáváme s upečenou zeleninou. Zde je prohřešek oproti doporučení nekombinovat jablko s ostatními potravinami.

 

Vepřové maso dušené v mrkvi

 

200 - 300 g vepřového masa libového, 200 g mrkve, 1 lžička sušené bazalky, zelená petrželová nať, 1 deci zeleninového vývaru nebo z kostky, pepř, sůl, citronová šťáva, sádlo nebo olej na pánev.

Mrkev nakrájíme na kolečka, maso pokrájíme na kostky. Rozpálíme tuk v pánvi, vložíme do něj maso, osmahneme, posolíme, podlijeme vývarem a dusíme do poloměkka. Přidáme pak mrkev, posypeme bazalkou, pepřem a dodusíme doměkka. Dochutíme citronovou šťávou a posypeme posekanou petrželkou.

 

 

Vepřová kotleta s kyselým zelím 

 

200 - 300 g vepřové kotlety, 1 cibule, 1 mrkev, 300-500 g kysaného zelí, 2 stroužky česneku, půl bobkového listu, 1 hřebíček, 1 lžíce vinného octa, 1 tabletka sladidla, sůl, pepř, sádlo nebo olej na pánev.

Mrkev nakrájíme na hrubém struhadle, cibuli pokrájíme na kolečka, česnek rozmačkáme nebo prolisujeme, zelí ještě překrájíme. Rozpálíme pánev, dáme špetku sádla nebo oleje, kotlety posolíme, opepříme a osmažíme na pánvi z každé strany asi 3 minuty dohněda. Pak je vyndáme na talíř. Do šťávičky na pánvi dáme cibuli, mrkev a česnek a osmahneme asi 5 minut. Pak přidáme zelí, koření bobkový list a hřebíček. Jak se začne vařit, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme 20 - 30 minut než zelí změkne. Přimícháme ocet, sladidlo, sůl, přiložíme kotlety a přiklopíme pokličkou a uvedeme do varu. Necháme kotlety na zelí mírným varem asi 10 minut dodělat.

 

 

Vepřové plátky s celerem, pórkem a křenem

 

300 g vepřových plátků, 150 g mrkve, půlka menšího celeru, 1 pórek, 200 g brambor, 1 dcl vývaru nebo z kostky, 1 lžíce strouhaného křenu, 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, půl svazku pažitky, sůl, pepř.

Připravíme si vývar. Mrkev, celer a brambory nakrájíme na hranolky. Pórek nakrájíme na kolečka. Opatrně rozehřejeme máslo na pánvi, vsypeme zeleninu s brambory a opečeme. Posolíme, opepříme a přilijeme vývar. Dusíme pak asi 10 minut. Vepřové plátky na rozpáleném oleji na druhé pánvi opečeme na každé straně 3 - 4 minuty, posolíme, opepříme. Do opečené zeleniny přisypeme nastrouhaný křen podle chuti a přidáme zeleninu na talíře k masu.

 

 

Vepřové s cuketou a jogurtem

 

400 g vepřového libového, 1 cuketa, 1 feferonka, 2 cibule, 1 malý bílý jogurt, 1 vejce, 1 lžíce kečupu, sůl, pepř, mletá sladká paprika, zelená petrželka, lžíce sádla.

Cuketu nakrájíma na kolečka, cibuli nakrájíme nadrobno. Maso pokrájíme na cca 2 - 2 1/2 cm kousky. V kastrolu se sádlem maso opečeme, posolíme, přidáme pepř a nakonec papriku, osmahneme a vyndáme z kastrolu. Do vypečené šťávy dáme cibuli, do sklovita ji zpěníme, přidáme cuketu a  feferonku. Opečeme a přidáme maso s kečupem a trochou vývaru nebo vývaru z kostky. Dusíme vše doměkka. Jogurt rozšleháme s vejcem a vlijeme na maso. Směs pak dáme do vymazaného pekáčku a zapečeme asi 10 minut v horké troubě do zatuhnutí vejce.