Albánský dort


140g másla, 100g cukru, 140g oříšků, 140g hl. mouky
Náplň: 70g cukru, 70g oříšků, citrónová kůra, 1/8 L mléka, 20g mouky
Mouku promícháme s cukrem a mletými oříšky. Do směsi rozdrobíme máslo a dlaněmi zpracujeme těsto.Dvě třetiny těsta
rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím dortovou formu.  Těsto potřeme nádivkou a ze zbylé třetiny utvoříme na povrchu mřížky.
Dort pečeme ve středně vyhřáté troubě půl hodiny. 
Nádivka: umleté oříšky smícháme s cukrem, přidáme citrónovou kůru, mouku a mlékem
zaděláme, aby hustota byla stejná jako na makovou nádivku.

 

Andělské větry


15 dkg tuku (IVA), 15 dkg cukru, 1 lžíce kakaa, 4 lžíce mléka, 4 kakaové pudinky.
Uvaříme ve vodní lázni a sáčkem utvoříme na plech malé špičky, které sypeme cukrem a
zdobíme oříšky. Necháme pouze ztuhnout.

 

Bleskový koláč


4 vejce, za čtyři vejce cukru, za tři vejce polohrubé mouky, za dvě vejce másla, citrónová
kůra, 50g zavařeniny, 20g mandlí, tuk na vymazání formy, mouka na vysypání.
Cukr utřeme s máslem do pěny, přidáme jeden žloutek za druhým a třeme asi 15 minut.Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme
střídavě s moukou a citrónovou kůrou lehce do utřeného těsta. Polovinu dáme do formy a necháme zapéct.
Zapečené potřeme zavařeninou,zalijeme zbývajícím těstem, posypeme nakrájenými mandlemi a koláč zvolna dopečeme.

 

Bratislavské rohlíčky


750g polohrubé mouky, 120g másla, 120g cukru, 3 žloutky, 30g droždí, 3/8 L mléka,
sůl, 1 vejce na potření, tuk na plech.
Oříšková nádivka: 3/16 L mléka, 120g cukru, 150g nastrouhaných oříšků, 100g strouhanky,
citrónová kůra, rum
Máslo utřeme do pěny, přidáme cukr a opět třeme. Do směsy vmícháme jeden žloutek za druhým, přidáme mouku, sůl,
vykynutý kvásek a vlahým mlékem zaděláme tuhé těsto,až se dělají bublinky.Těsto necháme kynout.
 Z vykynutého těsta děláme kuličky větší než vlašský ořech, rozválíme je do tvaru oválků, aby byly na krajích tenčí,
plníme je nádivkou, tvoříme rohlíčky, skládáme je na vymazaný plech a opět necháme kynout.
Vykynuté potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě.
Nádivka: mléko svaříme s cukrem, do vařícího přidáme nastrouhané oříšky, strouhanku, citrónovou
kůru, rum a vše dobře promícháme. Vychladlou plníme rohlíčky.

 

Bublanina


450g polohrubé mouky, 250g moučkového cukru, 200g másla, 4 vejce, vanilkový cukr,
citrónová kůra, 1 prášek do pečiva, 3/8 L mléka, 500g třešní, tuk na plech,strouhanka na vysypání.
Máslo utřeme s cukrem do pěny a za stálého míchání vkládáme jeden žloutek za druhým.
Do hmoty střídavě zatíráme mléko a mouku, ze které jsme část oddělili na prosetí s práškem do
pečiva. Nakonec lehce zamícháme tuhý sníh, který poprášíme moukou s práškem do pečiva.
Těsto rozetřeme na plech s vysokým okrajem, poklademe ovocem a pečeme ve středně
vyhřáté troubě 35-45 minut.

 

Bábovka


1 hrnek cukru, 1 hrnek oleje, 3 hrnky hladké mouky, 3 vejce, 1/2 prášku do pečiva, vanilka, 1 hrnek mléka.
Zamíchat a dát péci.

 

Banánový dort


225g hladké mouky, 100g cukru, 4 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička citrónové a pomerančové kůry, 1/2 L smetany, 5g mleté skořice,
1 vanilkový cukr, 5 banánů, sůl, 4 lžíce másla, 2 žloutky, 50g strouhaného kokosu, 3/4 prášku do pečiva,
mandarínkový kompot na ozdobu.
Do mísy dáme smetanu, citrónovou a pomerančovou kůru, sůl, vanilkový cukr, prášek do pečiva, 2 lžíce citrónové šťávy, mouku.
Vypracujeme těsto a necháme je asi 20 minut odležet. Dortovou formu vymastíme máslem a část těsta do ní vložíme.
Oloupené banány nakrájené na plátky položíme na těsto.
Pokapeme je 2 lžícemi citrónové šťávy a pokryjeme druhou částí těsta, kterou potřeme žloutky.
Dort pocukrujeme a posypeme strouhaným kokosem. Pečeme v rozehřáté troubě 30-35 minut. Ozdobíme mandarínkovým kompotem.

 

Bábovka s čokoládou

 
1 sáček "České buchty", 2 tabulky čokolády na vaření, 1 vanilkový cukr, Ivu, 1 lžíce rozpuštěného másla na potření.
Těsto připravíme podle návodu na obalu. Necháme kynout, potom rozválíme na obdélníkovou placku, posypeme hrubě
nastrouhanou čokoládou. Potom svineme, konce zamáčkneme a vložíme do bábovkové formy.
Upečenou potřeme máslem a posypeme vanilkovým cukrem.

 

Bochánky


500g polohrubé mouky, 180g tuku, 100g cukru, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky, 1/4 l mléka, 40g droždí, špetka soli,
1/2 lžičky citronové kůry, 50g rozinek, 50g mandlí.
Do mísy nasypeme mouku a cukr, uděláme u okraje místo, kam nalijeme vlažné mléko - do něj rozdrobíme droždí. Necháme droždí vzejít,
přidáme rozteklý vlažný tuk, rozinky, část spařených oloupaných a nasekaných mandlí, žloutky, sůl, kůru a vypracujeme vláčné
těsto, které necháme  vykynout. Z vykynutého těsta uděláme malé bochánky, které ze stran nařízneme, necháme na plechu ještě
krátce vykynout, potřeme vajíčkem, posypeme zbývajícími mandlemi a skořicovým cukrem a dáme do vyhřáté trouby upéct.



Černobílé pečivo 


150g másla, 100g cukru, 2 žloutky, citrónová kůra, 250g hladké mouky, 2 lžíce kakaa.
Vypracujeme linecké těsto. Polovinu obarvíme kakaem a necháme nejméně hodinu v chladu. Z těsta formujeme nebo vykrajujeme
různé tvary, přičemž kombinujeme světlé těsto s tmavým. Těsta spojujeme rozšlehaným bílkem. Pečeme na suchém plechu asi 10 až 12 minut.

 

Jablkový perník


500g hladké mouky, 1 prášek do perníku, 1 lžička sody nebo prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, 1 velké vejce, 250g moučkového cukru,
3 dl mléka, 250g nastrouhaných jablek, 5 lžic oleje, rumová poleva, čokoláda na vaření.
Příprava polevy: 250g moučkového cukru, 1 bílek a 3 lžičky rumu třeme asi 20 minut, až je poleva hladká a lesklá.
Mouku smícháme s práškem do perníku, sodou, kakaem a cukrem, zaděláme mlékem, v němž jsme rozšlehali vejce a olej,
vmícháme nastrouhaná jablka (jsou-li příliš mokrá, vymačkáme je), vše společně prošleháme a vlijeme do vymaštěného a strouhankou
vysypaného pekáčku. Pečeme v nižší vrstvě, aby se perník dobře propekl. Troubu příliš nerozpalujeme, aby perník nebyl shora
připečený a uvnitř nedopečený. Dozlatova upečený perník vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Pak jej přelijeme polevou a ozdobíme čokoládovými mřížkami.

 

Nedělní dortík


4 větší vejce, 250g cukru, 4 lžíce oleje, 250g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, strouhaná citronová kůra, 5 lžic horké vody.
Krém: 1/2 l mléka, 1 vanilkový cukr, 1 kakaový pudink, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa nebo žebro čokolády, 1 máslo,
5 lžic moučkového cukru, podle chuti mleté oříšky, kokos, nasekaný ananas, rum.
Žloutky šleháme s cukrem, olejem a vodou, přidáme mouku s práškem do pečiva, dobře promícháme a těsto zlehčíme hustým
sněhem ušlehaným z bílků. Vlijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy a v předehřáté troubě upečeme.
Dort necháme vychladnout na mřížce. Mezitím si připravíme krém. Mléko smícháme s cukrem, pudinkem a moukou, přidáme kakao
nebo čokoládu a zahříváme za stálého míchání k varu. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně zašleháváme vlažnou kaši.
Do krému přidáme mleté oříšky, kokos, ananas. Dort rozkrojíme a naplníme krémem.

 

Zapečená jablka v tvarohu


200g polohrubé mouky, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 1 vejce, 2 lžíce moučkového cukru, 1/2 kostičky droždí(20g), 1/2 dl mléka, špetka soli,
250g měkkého tvarohu, 2 vejce, 2 lžíce cukru, strouhaná citronová kůra, několik malých jablíček, marmeláda, strouhané ořechy,
skořice, rozinky a cukr, tuk na pekáček, máslo.
Ve vlažném mléce s cukrem necháme vzejít droždí, vlijeme ho do mouky se špetkou soli, přidáme cukr, máslo, olej a vejce a v míse dobře promícháme. Dáme na teplo vykynout. Mezitím utřeme tvaroh s cukrem a vejci, jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a
do vzniklého otvoru lžičkou vložíme marmeládu smíchanou s mletými ořechy, skořicí, rozinkami a s cukrem. Vykynuté těsto rozložíme
do vymaštěného pekáčku, potřeme ochuceným tvarohem a navrch klademe jablka s marmeládou. Na marmeládu dáme plátek másla.
Vložíme do předehřáté trouby a upečeme.



 


Rychlá tvarohová buchta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

TĚSTO: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka pokojové teploty, 1/2 hrnku oleje,2 celá vejce, 1 prášek do pečiva.

TVAROHOVÁ NÁPLŇ: 2 tvarohy, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink prášek,2 celá vejce, 1 hrnek mléka, asi půl hrnku povidel.

POSTUP PŘÍPRAVY

Všechny přísady na těsto vyšleháme v míse - nejdříve vyšleháme vajíčka s cukrem,olej, mléko, nakonec přidáváme mouku promíchanou s práškem do pečiva V druhé míse si zpracujeme tekutější náplň- opět vše smícháme dohromady - tvarohy, cukr, pudink / prášek/, vejce a mléko (máme-li tvaroh ve vaničce, dáme trochu méně).
Uvedené suroviny jsou na menší plech, cca 36x32cm.
Na plech vyložený papírem vylijeme polovinu těsta, roztáhneme až do krajů. Na to vylijeme celou tvarohovou náplň jako druhou vrstvu. Povidla poklademe malou lžičkou do této náplně, tak, jako bychom kladli ovoce. Nakonec to celé zalijeme zbytkem těsta.
Dáme pozvolna péct do vyhřáté trouby na cca 160st dozlatova, je opravdu výborná a chutná podobně jako hanácké koláče.