Italská kuchyně

 

Boloňské palačinky s masem


Použité suroviny:
Palačinky: 10 dkg hladké mouky, 200 ml vody, 3 vejce, špetka soli, 1 lžíce oleje
Masová náplň: 20 dkg mletého masa, 1 cibule, 2 spařená a oloupaná rajčata, 1 lžíce kečupu, 1 zelená paprika, 1 lžička bazalky, 1/2 lžičky oregána, sůl a pepř, olej
Postup:
Nejprve si připravíme náplň tak, že na rozehřátém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, k ní vložíme mleté maso a za stálého míchání opečeme. Pak přidáme na kousky nakrájenou papriku, rajče, kečup, oregáno a bazalku, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody a vše společně povaříme do zhoustnutí. Mezitím si připravíme palačinky tak, že smícháme mouku, vodu, vejce, olej a špetku soli do hladké směsi, z níž usmažíme na rozehřátém oleji na pánvi tenké palačinky. Ty pak naplníme masovou směsí a zabalíme. Podáváme s kečupem.
Použité koření:oregáno,bazalka

 

Boloňské špagety

Použité suroviny:
50 dkg mletého masa, 1 cibule, 1 mrkev, 6 stroužků česneku, 2 lžíce kečupu, 3 rajčata, 1 sklenka bílého vína, 10 dkg tvrdého sýra, špetka tymiánu, sůl, pepř, olej
Postup:
Na rozehřátém oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a za stálého míchání restujeme, postupně přidáváme rajčata nakrájená na kostky, prolisovaný česnek, tymián, nastrouhanou mrkev, kečup, osolíme a opepříme, podlijeme vínem a dusíme, až je maso hotové. Mezitím si uvaříme v osolené vodě špagety. Ty pak servírujeme na talíři s masovou směsí a sypeme nastrouhaným sýrem.
Použité koření:tymián