Sladké vánoční cukroví

 

Vánoční skořicové mini muffins

 
Přísady a příprava pro cca 20 ks mini muffins:
  • 1 1/2 hrnku polohrubé mouky (hrnek = klasický, 250 ml)
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 čajové lžičky prášku do pečení
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky drceného muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky nového koření
  • 1 vajíčko,lehce našlehané
  • 1/2 hrnku smetany (nebo mléka)
  • 1/3 hrnku rozehřátého másla
Náplň:

Nastrouhaná dvě větší jablka, promíchaná s cukrem a skořicí. Případně kapkou rumu.

Zdobení:
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 hrnu rozehřátého másla

Ve velké míse promícháme mouku, cukr, prášek do pečení, sůl, muškátový oříšek a nové koření. Dále přidáme lehce našlehané vajíčko, smetanu a rozehřáté máslo a celé dobře promícháme. Mícháme do té doby, než se ze všech promíchaných přísad stane jemná hmota. Formičky na muffiny vymažeme máslem a plníme je do 2/3 (těsto v troubě nakyne). Případně plníme do papírových mini formiček, které se nevymazávají. Po naplnění těstem do každé formičky přidáme necelou čajovou lžičku umíchané jablečné hmoty (lžičku s náplní ponoříme do těsta, podobně jako u přípravy mramorové bábovky)

Pečeme při max.teplotě asi tak 15-20 minut (průběžně můžeme testovat špejlí, zda nejsou upečené dříve).

Následuje zdobení. Upečené muffiny potřeme rozehřátým (horkým) máslem a posypeme cukrem ze skořicí a necháme vychladnout.

Pozn. Nemusí se plnit pouze do mini forem, samozřejmě lze použít tradiční velikost formiček, ale finální počet ks pak bude menší

 

Lískové oříšky v těstě

Ingredience:
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 20 g cukru moučka
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 žloutek
Postup přípravy:

Vše smícháme, zpracujeme v hladké těsto, do kterého balíme lísková jádra. Po upečení obalíme v moučkovém cukru.

 

Kokosové rohlíčky

Připravíme si:
  • 250 g mletého cukru
  • 125 g másla /Sluna/
  • 125 g kokosu
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 malou lžičku prášku do pečiva Dr. Oetker
 
Postup:

Vše zpracujeme v těsto, nelekněte se, že se trochu drobí nevadí to. Necháme aspoň 1 hod odpočinout a potom plníme formičky na rohlíčky. Nemastíme je ani nevysypáváme ! Dáváme jen trochu těsta, protože se v troubě krásně nafoukne a uvnitř jsou pak duté. Pečeme je v horké troubě - 200°C do zlatava. Hned teplé je opatrně vyklepneme, jdou pěkně ven. Po vychladnutí rožky máčíme v čokoládové polevě z 1 rozpuštěné čokolády – tyčinky Ledové kaštany a 50 g ztuženého tuku /Iva, Lukana/

 

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Ingredience:
  • 6 bílků
  • 28 dkg pískového cukru
  • 30 dkg jemně mletých vlašských ořechů
  • 14 dkg výběrové polohrubé mouky
  • 28 dkg rozpuštěného vlažného tuku /Smetol, Sluna/
Příprava:

V šlehači ušleháme vaječné bílky s pískovým cukrem, přidáme jemně mleté vlašské ořechy, výběrovou polohrubou mouku a jemně vmícháme rozpuštěný vlažný tuk. Pečeme na vymaštěném a vysypaném plechu v předehřáté troubě /180°C/ do světle hněda. Hned horké polejeme žloutkovou polevou a zdobíme ořechy. Po zchladnutí udělá poleva křupavou krustu, proto krájíme nožem namočeným do horké vody.

Žloutková poleva :

6 žloutků ušleháme s 28 dkg pískového cukru

 

Důlkové koláčky

Ingredience:
  • 10 dkg změklého másla
  • 10 dkg sádla
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 30 dkg hladké mouky
Postup:

10 dkg změklého másla, 10 dkg sádla a 10 dkg moučkového cukru třeme ve šlehači do pěny přidáme 2 žloutky a vyšleháme. Na vál prosejeme 30 dkg hladké mouky přidáme žloutkovou směs rychle zpracujeme v těsto. dáme na 1/2 hodinky odpočinou do chladna. Potom tvoříme malé kuličky, druhým koncem vařečky uděláme důlky. Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a omočíme v jemně strouhaných ořechách a důlky plníme marmeládou, nejlépe rybízovou. Naskládáme na plech na pečící papír a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlé koláčky pocukrujeme

 

Pařížské rohlíčky

Těsto:
  • 3 vejce
  • 30 dkg vlašských ořechů
  • 30 dkg moučkového cukru
  • 2 lžíce mouky

Na pečící papír zdobícím sáčkem tvoříme rohlíčky. Rohlíčky pečeme raději 14 dní předem, aby změkly.

Poleva ( raději 2 dávky )
  • 20 dkg čokolády na vaření
  • 10 – 12 dkg tuku omega ( 100 % tuk)
 
Krém ( raději 2 dávky )
  • 3 vejce
  • 12 dkg cukru
  • 3 dkg kakaa

1.     Vše šlehat nad párou a nechat vychladnout

2.     Ušleháme si 25 dkg másla a přidáme vychladlou kakaovou hmotu

3.     Krémem zdobíme rohlíčky a polijeme kakaovou hmotou

Pečené „Rafaelo“

Ingredience
  • 2 vejce 
  • 1 ¼ hrnku cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 hrnek kokosu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 smetany
  •  
Postup   

Rozšlehat vejce, 1 hrnek cukru a 1 vanilkový cukr. Do toho zamíchat  hladkou mouku, prášek do pečiva a vlažné mléko.
Nalít na plech a posypat směsí z kokosu, 1 vanilkového cukru a ¼ l hrnku cukru.

Vše upéct do zlatova.

Ihned po upečení vylít na teplé těsto 2 smetany a nechat vychladnout.

 

Mandle v čokoládě

Příprava:

Oloupané madle nakrájíme na nudličky, upražíme na suché pánvi. Rozpustíme čokoládu na vaření s trochou 100% tuku. Do teplé čokolády vmícháme opražené nudličky mandlí v poměru: 1 díl čokolády, 2 díly mandlí a touto směsí plníme malé papírové košíčky. Necháme ztuhnout.

 

Tiramisu (po česku)

Ingredience
  • 2 balíčky piškotů (dětské nebo cukrářské)
  • 2 pomazánková másla
  • 2 tekuté šlehačky (celkem 500 ml)
  • 200 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
  • silná káva
  • rum
Postup

Pomazánková másla, šlehačku a cukr vyšleháme v krém. Dno nádoby vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému.
Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podávání posypeme kakaem.

 

Jablkový koláč

Ingredience
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1Hera 
  • 1 vejce 
  • 5 lžic cukru 
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva 
  • trochu mléka

Náplň:

  • 1,5 kg jablek (nastrouhat)
  • 3 pudingy
  • 8 lžic cukru (podle sladkosti jablek)
  • 1 vanilkový cukr
Postup

Z těsta si uděláme 2 placky. 
1. dáme na plech, na ni rozprostřeme zamíchanou hmotu z jablek (bez vaření) a 2. plackou přikryjeme.
Je dobré vrchní vrstvu potřít rozpuštěným omastkem, pak je štrůdl opravdu vláčný.

 

Medovník

Ingredience

V páře se vaří

  • 1 lžíce medu
  • 2,5 dkg másla
  • 10 dkg cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička sody
  • 1 vejce

Vyndáme z páry a přidáme 23 dkg hladké mouky a pořádně prohněteme. Rozdělíme na 6 dílů, vyválíme 6 placek, které vykrojíme podle dna dortové formy a pečeme na pečícím papíru po dvou na plechu.

Krém

  • 1 šlehačka
  • 2 lžíce maizeny
Postup

Uvaříme kaši, necháme vychladnout a zašleháme 5 dkg másla a malý šálek hořké silné kávy. Můžeme přidat trošku moučkového cukru. Každou placku před namazáním potřeme mašlovačkou rumem, mezi 3. a 4. placku dáme ještě ostřejší marmeládu. Krémem namažeme i vrchní placku a okraje.

Perník na strouhání a mleté vlašské ořechy smícháme a posypeme celý dort.

Zabalíme do alobalu a necháme proležet.

 

Kokosové kuličky

Ingredience
  • 1 plechovku kondenzovaného slazeného mléka SALKO
  • 125 g kokosu
  • 10 dkg loupaných mandlí
  • kokos na obalování
Postup

V míse smícháme kokos s kondenzovaným mlékem, zakryjeme folií nebo alobalem a necháme v chladu stát přes noc. Z hmoty vyvalujeme kuličky, do jejichž středu jsme dali mandli, a obalujeme je v kokosu. Dobře vychladíme.

Pro obměnu a podle chuti můžeme kuličky plnit rozinkami máčenými v rumu, kandovaným ovocem, vlašskými nebo lískovými oříšky, kouskem čokolády apod. a obalovat je v kakau, sekaných oříškách, máčet v bílé nebo tmavé čokoládě - fantazii se meze nekladou.

 

Mandlové pěnové rohlíčky

Ingredience
  • 120 g nastrouhaných mandlí
  • 4 bílky
  • 200 g moučkového cukru
Postup

Ve vodní lázni ušleháme bílky spolu s cukrem . Vál posypeme ustrouhanými mandlemi.
Lžící klademe ušlehanou hmotu na vál a vyvalujeme malé válečky, ze kterých tvoříme na pomaštěném plechu rohlíčky.

Pozvolna sušíme v mírné troubě.

 

Skořicové hvězdičky

Ingredience
  • 3 bílky
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 225 g moučkového cukru
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru na vál
Postup :

Z bílků se ušlehá pevný sníh. Do sněhu přidáme cukr a vanilkový cukr. Šleháme dalších 10 minut. Až se cukr rozpustí, přidáme citronovou šťávu.Odložíme asi 8 lžic na potření hvězdiček Pak vmícháme do zbylé hmoty skořici a mleté ořechy a vypracujeme těsto.

Na vále posypaném moučkovým cukrem vyválíme těsto na placku silnou asi 5mm a vykrajujeme hvězdičky velké asi 6cm. Klademe ne pečícím papírem vyložený plech a potřeme odloženým bílkovým sněhem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 25 minut

 

Ořechová placka

Ingredience
  • 1 kelímek šlehačky
  • 2 kelímky hladké mouky
  • 4 celá vejce
  • 1 kelímek cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • citronová kůra

Dáme péci na vymazaný a vysypaný plech asi na 15 minut.

Nádivka:

13 dkg másla, 1 kelímek cukru krupice, 4 lžíce vlažného mléka, 20 dkg ořechů nahrubo nasekaných (můžou být i normálně namleté).

Vše smícháme, dáme na zapečenou placku dopéci asi na 10 minut

 

Gerlachovské řezy s ořechovou náplní

Ingredience
  • 450 g hladké mouky
  • 300 g másla (nebo jiného tuku)
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky sody
  • 20 g droždí
  • trochu mléka
  • 250 g mletých ořechů
  • 250 g moučkového cukru
  • trochu mléka a rum na zvlhčení
  • marmeláda (může být kyselejší, je to lepší)
Postup

Na vál dáme mouku, žloutky, cukr, sodu a droždí rozmíchané v trošce mléka. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 3 díly a ihned (bez kynut) vyválíme 3 pláty velikosti plechu. Na vymaštěný plech dáme 1 vyválený plát, potřeme jej marmeládou, posypeme polovinou směsi ořechů a cukru, zvlhčíme (pokropíme ) trochu mlékem a rumem, zakryjeme 2 plátem těsta, který namažeme marmeládou, posypeme druhou polovinou směs z ořechů a cukru, pokropíme mlékem a rumem, zakryjeme 3 plátem těsta a upečeme. Po upečení pocukrujeme a nakrájíme.

 

Ježci

Ingredience
  • Na 80 kousků si připravíme:
  • 350 g hl. mouky
  • 100 g másla
  • a 100 g sádla  nebo 200 g tuku
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 80 půlek vlašských ořechů
  • 50 g čokolády na vaření
Postup

1. Z mouky, tuku, cukru a vejce vypracujeme těsto. Rozdělíme je na 80 kousků, do každého kousku zabalíme půlku vlašského ořechu a tvarujeme ježky. Pečeme přibližně 10 - 15 minut při nízké teplotě a necháme vychladnout.

2. V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření. Ježky v ní do poloviny namáčíme a obalujeme v kokosu. Čokoládou domalujeme oči a čumáček.

 

Vánoční řezy

Ingredience
  • 6 vajec
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce umletých ořechů
  • 2 lžíce jemné strouhanky
  • 1 lžíce hladké mouky

Náplň I. - ořechová:

  • 140 g umletých ořechů
  • 80 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 0,1 litru mléka

Náplň II. - punčová:

  • 0,35 litru vody
  • 6 lžic krystalového cukru
  • 1 lžíce marmelády
  • šťáva z jednoho citronu
  • 0,2 litru rumu
  • 300 g dětských piškotů

Poleva:

  • 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka, 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup

Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem našleháme do pěny. Během šlehání postupně přidáváme 2 lžíce vlažné vody. Do takto připravené směsi přimícháme umleté ořechy, kakao, strouhanku, mouku a tuhý sníh ze 6 bílků. Rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme.Vychladlý koláč potřeme na plechu ořechovou náplní a rozkrojíme po šířce napolovic. Potom na jednu polovinu koláče naneseme punčovou náplň a zakryjeme druhým plátem tak, aby ořechová náplň byla uložena na náplni punčové. Moučník přikryjeme papírem a zatížíme deskou a závažím. Nakonec polijeme kakaovou nebo čokoládovou polevou. Příprava náplně I.

Ořechy, cukr a máslo zalijeme vroucím mlékem, vymícháme a necháme vychladnout.

Příprava náplň II.

Vodu, krystalový cukr, marmeládu a citronovou šťávu uvaříme , do vychladlé směsi vlijeme 0,2 l rumu a zamícháme. Dětské piškoty rozdrtíme válečkem, vsypeme do připraveného punče a všechno spolu smícháme.

Příprava polevy:

Máslo rozehřejeme, přidáme kakao, cukr, mléko a maizenu. Opět zahříváme a vymícháme do hladka.

 

Koláčky s kokosovou náplní

Ingredience
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 25 dkg másla
  • 4 žloutky
  • 1 dcl mléka udělat těsto
  • 2 dkg droždí
  • 1 lžička cukru
  • 4 bílky (raději 6) ušlehat sníh v páře
  • 1/4 kg cukru krystal
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 15 dkg kokosu
Postup

Těsto rozdělíme na tři díly. Každý vyválíme, potřeme kokosovým sněhem, srolujeme jako závin  (tři roládky), záviny krájíme režnou nití na kolečka asi 1 cm, která poklademe na plech a dáme upéci. Uvedené množství vystačí asi na 2 plechy.

 

Vánoční koláč

Ingredience
  • 20 dkg hladké mouky
  • 14 dkg másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce studené vody
Postup

Zpracujeme těsto a necháme odpočinout přes noc. Z těsta vyválíme dvě placky. Jednu placku položíme na plech, potřeme nádivkou a přikryjeme druhou plackou.  Povrch pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme nahrubo rozkrájenými ořechy. Upečeme.

Nádivka:

14 dkg cukru utřeme se 4 žloutky, přidáme 20 dkg strouhaných ořechů a sníh ušlehaný z 5 bílků.

 

Ořechové rohlíčky

Ingredience
  • 30 dkg mletých oříšků (vlašské nebo lískové)
  • 25 dkg moučkového cukru spojit v těsto
  • 2 celá vejce
  • z těsta tvoříme malé rohlíčky (těsto se lepí na ruce, omočte si je ve vodě)
  • rohlíčky pokládáme na plech vyložený papírem na pečení a každý trošku zploštíme prstem
  • pečeme v mírné troubě

Krém:

  • 16 dkg cukru moučky
  • 3 celá vejce šlehá se ve vodní lázni do zhoustnutí
  • 2 lžíce kakaa
Postup:

zvlášť našleháme 20 dkg másla a 1 lžíci rumu a spojíme s vaječno-kakaovou hmotou

krémem nastříkáme rohlíčky (pomocí sáčku na zdobení) a necháme jej trochu zchladit, potom rohlíčky stranou, kde je zatuhlý krém máčíme v čokoládové polevě

Čokoládová poleva:

  • 8 dkg 100 % tuku
  • 8 dkg cukru moučky zahříváme do horkého stavu a v polevě
  • 1 lžíce kakaa máčíme rohlíčky
  • 1 lžička mléka
  • 1 lžíce škrobu
  • (je možné udělat běžný vanilkový krém a místo polevy rozpustit čokoládu na vaření s kouskem 100% tuku)

Medový dort

Ingredience
  • 35 dkg hladké mouky

ve vodní lázni se rozpustí:

  • 1 vrchovatá lžíce medu
  • 10 dkg cukru moučka
  • 7 dkg másla
Postup

potom se přidá 1 celé vejce a šlehá se do zhoustnutí, odstavíme z ohně a do teplého zašleháme 1/2 lžičky sody bicarbony, (pokud ji nemáme tak použijeme prášek do pečiva), pak zase dáme do vodní lázně, šleháním napěníme a přidáme polovinu hladké mouky do toho teplého a necháme vychladit, po vychladnutí přidáme druhou polovinu hladké mouky a vypracujeme nelepivé těsto

těsto rozdělíme na 6 dílků každý dílek vyválíme dotenka a vykrojíme z něj kolo (například pomocí kastrolu) a dáme upéci na slabý pomaštěný plech - možná se vejdou dvě kola na jeden plech - pečeme asi na 150*C (upeče se rychle) postupně upečeme všech 6 kol a necháme je vychladit (placky vydrží suché skladovat i několik týdnů)

Připravíme si krém na plnění, který máme rádi.

Každou placku potřeme rumem nebo kávou, můžeme prostřídat, potom placku můžeme namazat marmeládou a potom krémem. Všech 6 placek spojíme a nakonec polijeme dort čokoládovou polevou a necháme zatuhnout.

Těsto na dort je velice levné a krém si může každý udělat podle vlastní chuti.

 

Medové řezy s ořechy

Těsto:
  • 50 dkg hladké mouky
  • 15 dkg cukru
  • 20 dkg tuku
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Těsto rozválet na dvě placky. Placky potřít rumem. Na jednu placku natřeme polevu a pečeme zvolna.

 

Poleva:
  • 30 dkg ořechů nahrubo namleté
  • 20 dkg cukru
  • 12 dkg másla rozpustit, přidat ořechy,
  • 2 lžíce medu rozetřít na placku a upéct
  • 2 lžíce vody
Krém:
  • 1/2 mléka
  • 1 vanilkový puding
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 15 dkg cukru
  • 1 máslo

uvařit kaši a zašlehat do 1 másla

 

Ořechové kostky

Ingredience:
  • 3 žloutky
  • 30 dkg cukru utřít
  • 15 dkg másla
  • 10 dkg ořechů
  • 1/4 l mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • ze 3 bílků sníh

Poleva:

  • 1/4 kg 100% tuku
  • 15 lžic vody
  • 5 lžic rumu
  • 5 lžic kakaa
  • trochu cukru
Postup:

Upečené nakrájíme na kostky (asi 70 Ks), které namáčíme v čokoládové polev a potom je obalujeme v cukru moučce smíchaném s kokosem.

 

Solamylové cukroví

Ingredience
  • 30 dkg hladké mouky
  • 20 dkg solamylu
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 30 dkg rostlinného tuku (hera)
  • 2 žloutky
  • šťáva z jednoho citrónu nebo 3 lžičky citronky
  • rybízová marmeláda (nejlépe domácí)
  • čokoláda na vaření
Postup:

V míse smícháme rukou mouku, solamyl, cukr, přidáme nakrájený tuk a žloutky a citonovou šťávu. Zpracujeme ve vláčné těsto - má velmi příjemnou konzistenci, barvu i vůni. Zabalíme do sáčku nebo fólie a necháme nejméně dvě hodiny odpočinout (vůbec nevadí, bude-li to přes noc).

Z odpočinutého těsta po částech rozválíme na pomoučené podložce pláty cca 3mm a vykrajujeme tvary (sudý počet), které pokládáme na tukem vymazaný plech (případně vyložený pečícím papírem). Pečeme v dobře vyhřáté troubě cca 8- 10 minut. Pozor - cukroví musí být i po upečení velmi světlé. Vychladlé tvary spojujeme rybízovou marmeládou a pomocí mašlovačky zdobíme čokoládou.

Pozn. na závěr - všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.

 

Perníčky

Ingredience

Těsto:

  • 80 dkg hladké mouky
  • 15 dkg rostlinného tuku (hera)
  • 4 celá vejce
  • 28 dkg prosátého moučkového cukru
  • 4 lžíce rozpuštěného medu (nesmí být horký)
  • 14 tlučených nebo umletých hřebíčků
  • 1 kávová lžička skořice
  • 2 kávové lžičky tlučeného nebo mletého anýzu
  • 1 lžička sody
  • na potření 2 celá rozšlehaná vejce

Poleva:

  • 2 bílky
  • 23-30 dkg moučkového cukru
  • citronová šťáva
Postup:

Vejce, cukr a tuk utřeme v míse (můžeme i v robotu), přidáme koření, med a část mouky se sodou. Těsto přesuneme na vál, přidáme zbytek mouky (v případě, že se těsto roztéká, přidáme mouku), vypravujeme těsto. Necháme nejméně dvě hodiny odpočinout, nevadí, bude-li to přes noc.

Z odpočinutého těsta vyvalujeme placky asi 1/2 cm tlusté a vykrajujeme tvary (nezapomeňte na dírku pro stužku). Pečeme v mírně předehřáté troubě dorůžova, okamžitě po upečení (ještě na plechu) potřeme rozšlehaným vejcem. Perníčky jsou okamžitě měkké.

 

Trojlístky

Ingredience
  • 8 dkg vlašských mletých ořechů
  • 8 dkg lískových mletých ořechů
  • 12 dkg pískového cukru
  • 1 vejce
Postup:

Z hmoty děláme malé kuličky, které vždy 3 dáme k sobě jako trojlístek a potřeme bílkem, do prostřed dále celý lískový oříšek a opatrně pečeme ( sušíme).

 

Banánky

Ingredience:
  • 30 dkg hladké mouky
  • 25 dkg Hery ....
  • 7 dkg moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1/4 prášku do pečiva
Postup:

Zpracované těsto dále minimálně na 30 min. do lednice a pak z něj děláme banánky, upečeme a slepujeme marmeládou. Hotové banánky máčíme v čokoládě.

 

Čokoládový salám

Ingredience:
  • 25 dkg 100 % tuku
  • 25 dkg cukru
  • 2 vejce
  • 4 dkg kakaa
  • hrst oříšků
  • hrst kokosů
  • 25 dkg piškotů
  • 2 lžíce rumu
Postup:

Tuk utřeme s cukrem a vejci, přidáme kakao, oříšky, kokos a piškoty nakrájené na kostičky. Z těsta vyválíme šišky, které obalíme v kokosu a krájíme na plátky

 

Banánový rychlý mls

Ingredience:
  • 1ks balíčku okrouhlých dětských piškotů
  • 2 banány
  • čokoládová poleva
Postup přípravy:

Kolečko banánu vložíme mezi 2 piškoty, polijeme čokoládovou polevou a necháme 1-2 hodiny stát. Čím déle stojí (max. 2 dny) tím jsou piškoty měkčí. Báječná zábava pro mladé slečny které chtějí pomáhat a je to chutné a rychlé i kdy nejsou Vánoce.

 

Kokosové řezy

Ingredience
  • 7 bílků
  • 300g moučkového cukru
  • 250 g strouhaného kokosu
  • 5 lžic polohrubé mouky

KRÉM:      

Den dopředu uvaříme konzervu slazeného kondenzovaného mléka v tlakovém hrnci 1,5 hodiny. Do vychladlého zašleháme 250 g másla a 2 lžíce rumu.

Postup

Do pěny ušleháme bílky a cukr, přidáme kokos a mouku. Dobře promícháme a vlijeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme pomalu, vychladlé potřeme krémem.Povrch posypeme strouhanou čokoládou.

 

Sádlové kuličky

Ingredience
  • 30dkg hladké mouky
  • 1/4 kg sádla
  • 1/4 kg cukru - moučka
  • 1/2 krabičky kakaa
Postup

Zpracujeme těsto, necháme v lednici asi 2 hod. odpočinout, potom motáme kuličky a dáváme je na plech Ze začátku péci více a potom zmírnit.

 

Masarykovo cukroví

Ingredience
  • 30 dkg hladké mouky
  • 20dkg hera - máslo
  • 10 dkg cukr moučka
  • 1 lžíce kakaa
Postup

Zpracujeme těsto:

17 dkg lískových oříšků namočit na 1 hod. do vody - osušit, ořechy zapracujeme do připraveného těsta, uděláme válečky cca 3cm a necháme do druhého dne v lednici ztuhnout. Krájíme ostrým nožem kolečka a dáváme na plech. Pečeme při 175 a obalujeme v cukru

 

Skořicové hvězdičky - s polevou

Ingredience:

Těsto:

  • 3 vejce
  • 300 g cukru krupice
  • 50 g hladké mouky
  • vanilkový cukr
  • 625 g mletých mandlí
  • 2 lžičky skořice

Poleva:

  • 1 bílek
  • 100 g moučkového cukru
Postup:

Z vajec, cukru a vanilkového cukru ušleháme pěnu, přidáme mouku, mandle a skořici a vypracujeme těsto. To vyválíme mezi dvěma kusy fólií na ½ cm silnou placku, z ní vykrájíme hvěz­dičky. Bílek ušleháme na sníh, postupně zašleháme cukr, tímto sněhem potíráme hvězdičky. Ty pak pečeme v mírně předehřáté troubě 10 až 15 minut. (Pozor, bílková poleva nesmí příliš zhnědnout!)

Klubíčka

Ingredience:
  • 25 dkg hl.mouky
  • 10 dkg cukru
  • 20 dkg másla
  • 1 vejce
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 kakaové pudinky
  • l lžíce skořice
  • perličky nebo čokl. či barevné drobení na posypání
Postup:

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Necháme ho hodinu odležet v chladničce. Lžičkou vykrajujeme těsto, které lisem na česnek protlačujeme na vymazaný plech jako klubíčka. Posypeme perličkami. Pečeme při nízké teplotě asi 8 min.

 

Cukroví ze šlehačky

Ingredience:
  • 40 dkg polohr. mouky
  • 1 šlehačka
  • 1/4 kg tuku (Hera)
Postup:

Zpracovat těsto, nechat 1/2 hod. odpočinout, vyválet placku a vykrajovat tvary. Pečeme na suchém plechu, teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.

 

Bílkový dort

Ingredience:
  • 9 dkg polohr. mouky
  • 21 dkg cukru
  • 9 dkg mletých oříšků
  • 7-8 bílků
  • trochu prášku do pečiva
Postup:

Bílky s cukrem vyšleháme do sněhu, jemně vmícháme oříšky, mouku a prášek do pečiva. Naplníme vymazanou a vysypanou dortovou formu. Pečeme do zlatova. Studený korpus rozkrojíme a plníme krémem (případně do krému položíme i kompotované ovoce - mandarinky, ananas....), povrch zdobíme krémem nebo čokoládovou polevou.

 

Vánoční kolečka s celými lístkovými ořechy

Ingredience:
  • 20 dkg hl. mouky
  • 20 dkg másla (tuku)
  • 10 dkg cukru
  • 1 žloutek
  • 7 dkg lístkových ořechů (celé předem namočíme na 1 hod. do trochy studené vody)
  • 2 lžíce kakaa
 
 
 
Postup:

Ze všech přísad zpracujeme těsto. Do tohoto těsta zapracujeme celé namočené okapané ořechy, vytvoříme válečky o průměru 5 cm a necháme v lednici ztuhnout (můžeme dát i na chvíli do mrazáku). Z válečků ukrajujeme 1/2 cm kolečka, pečeme na suchém plechu a ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.

Z tohoto těsta bez ořechů lze plnit i menší formičky, upečené vyklopené obalujeme ve vanilkovém cukru

 

Ledová čokoláda

Ingredience:
  • 16 dkg bílého 100% tuku
  • 25 dkg práškového cukru
  • 3 dkg kakaa
  • 1 lžíce hrubé mouky
Postup:

Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní přísady, zpracujeme a plníme do formiček.

 

Ořechové tyčinky DIA

Ingredience:
  • 15dkg hladké mouky
  • 10dkg tuku
  • 1 žloutek
  • 6dkg mletých ořechů
  • 3dkg sorbitu (nebo podobné sladidlo)
Postup:

Vše zpracujeme v těsto. Necháme vychladnout v lednici. Pak vytlačujeme přes tvořítko v mlýnku tyčinky nebo jiné tvary. Upečeme na plechu s pečícím papírem. Můžeme slepovat dia marmeládou a zdobit dia čokoládou.

 

Tetiny řezy

Ingredience:

Těsto

  • 30dkg hladké mouky
  • 20dkg másla
  • 10dkg cukru moučka
  • 4 žloutky

 

Sněhový povrch

  • bílky z vajec
  • 25dkg cukru moučka
  • 20dkg vlašských ořechů
  • kakao dle chuti
  • špetka skořice
  • 2 lžíce strouhanky
Postup:

Suroviny na těsto zpracujeme, vyválíme placku a na plechu předpečeme asi na 3/4. Bílky ušleháme a opatrně přidáme ostatní suroviny. Směs pak namažeme na předpečenou placku potřenou marmeládou a dopečeme. Hotové řezy nakrájíme na proužky nebo jiné tvary.

 

 

Ožralí čerti

Ingredience:
  • 15 dkg rozinek
  • 2 dl rumu
  • 15 dkg mletých vlašských ořechů
  • 15 dkg cukru moučka
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce kakaa
  • kokos - na obalování

 

Postup:

Den předem si namočíme rozinky do rumu. Poté všechny přísady smícháme dohromady, tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu.

 

Veselé ovoce

Ingredience:
  • 1-2 l bílého vína (může být i obyčejné)
  • 2 pomeranče
  • 2 mandarinky
  • 2 grepy
  • 2 banány
  • 2 kiwi
  • 1 konzerva ananasu - kousky
  • 10 dkg rozinek
  • 1 dcl rumu
  • 4 l sklenice
Postup:

Ovoce oloupeme, z mandarinek, grepů a pomerančů odstraníme i blánky, vše pokrájíme, vložíme do sklenice, zalejeme rumem a šťávou z ananasu. Necháme do druhého dne, pak přilijeme víno, zamícháme a dáme do chladu. Nejlepší konzumace po dvou dnech.

 

Citrónové koláčky

Ingredience:
  • 125 g másla utřeme do pěny, zašleháme
  • 100 g cukru moučka
  • 3 žloutky
  • kůra z 1/2 citrónu
  • 4 lžíce rumu
  • přidáme : 200 g hladké mouky a 75 g čokoládové rýže nebo jemně usekané čokolády
Postup:

Těsto dáme do sáčku s hladkou trubičkou a na mastný plech vytříkáme malé pusinky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě, dokud okraje lehce nezhnědnou. Vychladlé slepujeme citrónovým krémem.

Krém:

100 g Hery a 70 g cukru utřeme do pěny a přidáme šťávu z 1/2 citrónu.

 

Zázvorníky

Ingredience:
  • 1/2 kg hl. mouky
  • 40 dkg moučk. cukru
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 4 celé vejce
  • jedlá soda (na špičku nože)
Postup:

Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme tvary jako u těsta lineckého. Vykrojené tvary necháme nejlépe 24 hodin odpočinout. Pečeme je na vymaštěném plechu či pečícím papíře cca 20 min. při 180° - 200°C dorůžova. Zázvorníky vyběhnou do výšky 1-2 cm. Vydrží déle jak 1 měsíc (pokud je hned nesníte), jedí se tvrdé i měkké, tak jak se nachají uležet.

 

Sušené ovoce v čokoládě

Postup:

V dnešní době je na trhu již poměrně velký výběr sušeného ovoce a zde je návod na rychlou a zdravější variantu cukroví. Nakrájíme na malé kousky vaše oblíbené sušené ovoce (měkké), střídavě napichujeme na párátko a posléze celé namáčíme v rozpuštěné čokoládě na vaření. U nás se osvědčily - sušené švestky, sušené meruňky, sušené brusinky, rozinky (pro výraznější chuť - rozinky naložené v rumu), fíky, datle atd. Párátka doporučuji bambusová s ostrým hrotem. Po namočení v čokoládě napichovat do polystyrenu a podložit alobalem nebo pokládat přímo na alobal do zatvrdnutí čokolády. Skapanou čokoládu jistě sní vaše ratolesti nebo manžel. Čím je čokoláda teplejší, tím je čokoládový film na ovoci tenčí a méně kaloričtější.

 

Plněné švestky

Postup:

Spařené a vyloupané mandle vkládáme do sušených švestek jako do kapsy. Doporučuji větší švestky a hlavně měkčí. Tvrdší švestky lze předem namočit do vlažné vody a lehce osušit, ale i přesto se špatně mandle vkládají. Poté namáčet plněné švestky v rozpuštěné čokoládě napíchané na bambusová párátka, nechat okapat a čokoládu zatvrdnout. Pro zpestření můžete udělat i dvojbarevnou variantu - půlka plněné švestky v bílé a půlka v hořké čokoládě.

 

Piškoty trošku jinak

Postup:

Po každém pečení zůstanou určitě různé krémy, zdobení, čokoláda atd. Toto lze bezvadně zužitkovat. Piškoty slepíme k sobě krémem nebo marmeládou (my máme nejraději švestková povidla) a namáčíme napíchnuté na párátku v rozpuštěné čokoládě. Při zdobení se meze nekladou - posypat lze kokosem, cukrovým barevným zdobením atd. Opět nechat okapat a čokoládu zatvrdnout. Toto "cukroví" mají nejraději děti a sami ho mohou i připravit.

 

Skořicové placičky - pečené

Ingredience:
  • 4 žloutky
  • 10 dkg cukru moučka
  • 12,5 dkg másla
  • Žloutky, máslo, cukr vymíchat do pěny.
  • 5 dkg hladké mouky
  • 4 dkg Maizeny
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 5 dkg jemně mletých lískových oříšků
Postup:

Do vymíchané pěny přidat zbytek surovin a vymíchat v míse jako na řidčí těsto (konzistence jako na bábovku). Na plech vyložený pečícím papírem dělat kávovou lžičkou malé kopečky těsta (pomáhejte si příborovým nožem). Kopečky těsta dávat od sebe minimálně na 2 cm, neboť placičky se rozpečou. Poté péct v rozehřáté troubě dorůžova (délka závisí na troubě). Zchladlé placičky z poloviny namáčíme v rozpuštěné hořké čokoládě a klademe na alobal, kde čokoláda zatvrdne. I když se někomu tvar placičky nemusí líbit, ten chutný požitek opravdu stojí za to.

 

Skořicoví šneci

Ingredience:
  • listové těsto(lze i mražené)
  • trochu mléka a cukru
  • skořice
  • rozinky
Postup:

Těsto rozválíme na obdélník,mašlovkou těsto lehce potřeme mlékem,lehce pocukrujeme,posypeme skořicí,dáme trochu  rozinek a zabalíme(delší stranu).Nakrájíme na 1,5-2cm kousky,pokládáme na vymaštěný plech řeznou stranou.Upečeme a teplé potřeme cukrovou polevou(moučk.cukr,citron.šťáva).

 

Nepečená KOKA roláda

Ingredience:
  • 250 g mletých sušenek Koka
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • 4-5 lžic uvařené černé kávy

Krém:

  • 120 g másla
  • 80 g cukru
  • 200 g kokosové moučky
  • 1,5 dl rumu
Postup:

V míse zpracujeme všechny suroviny na vláčné těsto. Na lehce pocukrovaném igelitu (stačí rozříznutý igelitový sáček) rozválíme těsto asi na 1/2 cm. Potřeme krémem, pevně zavineme, zabalíme do igelitu a necháme ztuhnout v ledničce. Potom krájíme na šikmé řezy.
Krém: máslo utřeme s cukrem, přidáme kokos a rum.

 

 

Zázvorky - staročeské vánoční cukroví

Ingredience:
  • 560 g hladké mouky
  • 500 g cukru moučka (myslím, že se nic nestane,když se dá méně)
  • 4 celá vejce
  • 30 g mletého sušeného zázvoru
  • 1 prášek do pečiva
  • kůra z 1/2 citronu
Postup:

Všechny suroviny smícháme a na vále a vypracujeme poměrně tuhé, hladké těsto. Vyválíme asi 3 mm silnou placku. Vykrajujeme různé tvary (původně tzv. zázvorky - tvar podobný mořskému koníkovi?), které necháme do druhého dne odležet. Druhý den pečeme na pečícím papíru ve středně vyhřáté troubě téměř do zlatova. Cukroví Vám náááádherně provoní byt a má příjemnou, jemně pikantní chuť po zázvoru. Zajímavé zpestření!

 

Anglické cukroví

Ingredience:
  • 200 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 140 g pomletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • mletá skořice
  • mletý hřebíček
  • práškové kakao
  • marmeláda na slepování
Postup:

Vypracujeme těsto a rozdělíme na polovinu. Do jedné přidáme skořici a hřebíček, do druhé kakao. Vykrajujeme kolečka a polovinu z nich uděláme s dírkou. Po upečení slepujeme s marmeládou.

 

Řezy Raffaelo

Ingredience:
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 celá vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva

Posyp:

  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 šlehačka
Postup:

Utřeme vejce s moučkovým cukrem, přidáme olej, polohrubou mouku, mléko a prášek do pečiva. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Smícháme cukr moučka s kokosem a hustě posypeme. Pečeme cca 30 min. na 170 °C. Kokos napovrchu zrůžoví, nesmí se připálit, jinak zhořkne. Když jsou řezy hotové hned jak je vyndáme z trouby, tak je vařící polijeme 33% šlehačkou. Trošku to zasyčí, ale řezy šlehačku natáhnou a krásně zvlhnou. Necháme je vystydnout. A hurá do toho! Pokud zbydou, dávám je přes noc do lednice, ještě více zvlhnou, ale to se stává velmi zřídka.

 

Domácí vánočka od našeho dědečka

Ingredience:
  • 1 kg hladké mouky (speciál)
  • špetka soli
  • 15 dkg cukru krupice
  • 7 dkg droždí
  • 20 dkg másla
  • 1 vanilkový cukr
  • citrónová kůra
  • 2-3 vejce
  • 0,40 litru mléka
  • 15 dkg rozinek
  • hrst sekaných mandlí na posypání
Postup:

Z droždí, mléka, trošky cukru a mouky uděláme kvásek. Přidáme jej do mouky a s dalšími surovinami dobře vymísíme v těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti asi jednu až půldruhé hodiny. Poté vytvarujeme vánočku, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme téměř hodinu při teplotě 170-190 stupňů Celsia.

 

 

Oříškové kuličky

Ingredience:
  • 10dkg moučkového cukru
  • 10 dkg mletých oříšků
  • 2 dkg kakaa
  • 1 lžíce rumu
  • 1 bílek
Postup:

Z hmoty vytvořené z přísad děláme malé kuličky a obalujeme v oříšcích nebo krystalovém cukru.

 

Napoleonské řezy

Ingredience:

Na těsto:

  • 21 dkg hladké mouky
  • 14 dkg másla
  • 7 dkg cukru moučka
  • 1 vejce
  • 7 dkg mletých ořechů
  • skořice, citronová kůra

Nádivka:

  • 3 bílky
  • 15 dkg cukru
  • 7 dkg ořechů
  • Meruňkový džem
Postup:

Vypracujeme těsto, vyválíme a na plechu zapečeme v mírné troubě. Před dopečením (nesmí být úplně hotové) potřeme džemem, poté nádivlou a necháme dopéci. Ještě teplé krájíme na malé obdélníčky.

 

Pařížské žemličky

Ingredience:
  • 200 g nastrouhaných neloupaných mandlí
  • 150 g práškového cukru
  • 4 žloutky
Postup:

Zpracujeme v těsto, uděláme kuličky a na plechu ještě 2x potřeme žloutkem (podruhé po zaschnutí prvního nátěru). Když zaschne i druhý nařízneme na povrchu a pečeme v mírně vyhřáté troubě.

 

Bílkový chlebíček

Ingredience:
  • 4 bílky
  • 120 g hladké mouky
  • 120 g práškového cukru
  • 120 g celých vlašských ořechů
Postup:

Ušleháme sníh, zašleháme cukr, mouku a nakonec ořechy. Dáme do sádlem vymazané a vysypané formy "srnčí hřbet" a pečeme. Necháme mírně vychladnout a potom ostrým nožem nakrájíme tenké plátky. Naklademe na plech a v mírné troubě dosušíme.

 

Laskonky

Ingredience:
  • 25 dg hladké mouky
  • 15 dg kokosu (ořechů – dle chuti)
  • 20 dg moučk. cukru
  • 25 dg omegy (ztužený tuk)
Postup:

Vytvoříme krásné tvárlivé těsto, vyválíme – nechce to tenké plátky – vykrájíme, upečeme, mažeme krémem ( já do něho spařím kokos – ořechy - v mléce ), slepíme, ozdobíme a nabízíme!

 

Bílkovec

Ingredience:
  • 7 bílků – sníh
  • 16 dkg cukru
  • 16 dkg hrubé mouky
  • 8 dkg rozpuštěného másla
  • rozinky, ořechy,vanilkový cukr,citronovou kůru
Postup:

Vytvoříme hmotu, nandáme na pekáč, upečeme, ozdobíme, nakrájíme.

 

Řezy na oplatce

Ingredience:
  • 6 bílků – sníh
  • 25 dg cukru
  • č žloutky
  • 20 dg mletých ořechů
  • 3-4 lžíce strouhánky (já dávám mleté piškoty)
  • 1 kypřící prášek
Postup:

Napatláme hmotu na oplatky na pekáč ( nevymazáváme, není potřeba, toto nasucho!) a upečeme. Pokud jsme lenošné a už nechceme nic – nemusíme, jen nakrájíme na řezy.

Ti důslednější navrch potřou krémem:

  • 1 máslo,
  • 15 dg cukru
  • 2 žloutky
  • 2-3-lžíce mleté kávy, posypou to mletými ořech nebo je lepší strouhaná čokoláda a pak teprve krájí na řezy!

 

 

Hrudky s müsli

Ingredience:
  • 300 g hořké čokolády
  • 300 g müsli
  • 2 lžíce oleje na alobal
  • 45 papírových košíčků
  • alobal
Postup:

Nejprve nožem nahrubo nasekáme čokoládu a rozpustíme ji kastrůlku v horké lázni.Ještě teplou ji smícháme s müsli. Větší tác vyložíme alobalem a potřeme olejem. Pomocí dvou lžiček vykrajujeme z lehce vychladlé hmoty čokoládové hrudky. Poklademe je vedle sebe a necháme ztuhnout. Hotové hrudky vložíme do papírových košíčků, dáme do krabičky přikryjeme fólií a uschováme na chladném místě.

 

Brabantové dortíčky

Ingredience:
  • 20 dkg másla
  • 30 dkg hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg ořechů
  • Nádivka: 1 žloutek
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg másla
  • rum (přiměřeně)
Postup:

Vyválíme placku a vykrájíme kolečka. Dvě kolečka spojíme zavařeninou a třetí máslovou nádivkou. Nádivkou potřeme okraje a obalíme je strouhanými ořechy. Povrch polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme ořechem nebo mandlí.

 

Rumové věnečky

Ingredience:
  • 19 dkg hladké mouky
  • 11 dkg prášk. cukru
  • 12 dkg másla
  • 9 dkg strouhaných lísk.jader nebo mandlí
  • 1 vejce
  • trochu skořice
Postup:

Vypracujeme těsto, protlačíme strojkem a tvoříme věnečky. Upečeme na vymazaném plechu a po upečení namočíme celé v rumu a obalíme v cukru s vanilkou.

 

Mandlové lupínky

Ingredience:
  • 4 bílky - ušlehat sníh a přidat:
  • 10 dkg prášk. cukru
  • 10 dkg hladké mouky
  • 10 dkg celých neloupaných mandlí
 
Postup:

Těsto pečeme ve vymazaném a vysypaném srnčím hřbetu asi 30 minut. Upečené nakrájíme druhý den na tenké lupínky, které v troubě dosušíme. Lupínky jsou křupavé, nesmí při uskladnění navlhnout.

 

Kokosové řezy nepečené

Ingredience:
  • 25 dkg IVY
  • 23 dkg prášk. cukru
  • 21 dkg sušeného mléka
  • 25 dkg kokosu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1 dcl rumu
  • kakao

Poleva:

  • čokoládová- 15 dkg čokolády na vaření a 8 dkg IVY
Postup:

Tuk rozhřejeme ve vodní lázni a postupně vše přidáváme. Pokud je hodně omastku, přidáme ještě cukr. Zpracujeme těsto, polovinu obarvíme kakaem. Kakaové těsto naneseme na plech dolů, navrch bílé těsto. Necháme ztuhnout a polijeme čokoládovou polevou. Krájíme na řezy nebo můžeme vykrajovat různé tvary.

 

Kokosové kloboučky

Ingredience:
  • 2 vejce
  • 150 g cukru
  • 100g  změklého másla
  • 200g sušeného kokosu
  • zavařenina
  • pečící papír
Postup:

Troubu předehřejeme na 200° C, vejce a cukr dáme do mísy a utřeme do pěny, vmícháme máslo a strouhaný kokos, nabereme plnou polévkovou lžíci těsta a rukama vytvarujeme do vysokého kulatého kloboučku. Dortíky položíme na plech vyložený pečícím papírem, do každého dortíku uděláme malý důlek a ten vyplníme zavařeninou, dáme do trouby a pečeme cca 12 minut.

 

Arašídové dortíčky

Ingredience:
  • 200g hl. mouky
  • 70 g moučk. cukru
  • 150 g tuku (Hera)
  • 2 lžíce škrobové moučky (Solamyl)
  • 1 žloutek
  • bílek na potření
  • hrubě posekané arašídy-nesolené!!!!!
Postup:

Mouku prosijeme se škrob. moučkou, přidáme tuk, cukr a žloutek. Vypracujeme těsto, vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme stejně velké tvary-nejlépe kostičky. Klademe je na pečící papír. Pečivo potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme hrubě nasekanými arašídy. Upečeme do růžova při 200 C, vychladlé pečivo slepujeme arašídovým krémem

 

Arašídový krém:

utřeme 100 g másla s 50 g moučk. cukru do peny. Vmícháme 100g umletých arašídů

 

Škebličky

Ingredience:
  • 200g hladké mouky
  • 200 g másla nebo Hery
  • 1 vejce
  • trochu mléka
Postup:

Vypracujeme těsto, rozválíme jej na 2 mm tenkou placku a vykrajujeme kolečka, nebo kytičky. Na každý kousek klademe ořechovou náplň.

Ořechová náplň:
  • 100 g strouhaných ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • trochu rumu

Naplněná kolečka přehneme napůl, oraje přitiskneme a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v mírně vyhřáté troubě. Ještě teplé pocukrujeme moučkovým cukrem

 

Nanukové řezy

Ingredience:
  • 5 vajec
  • 200 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 ml vody
  • prášek do pečiva
  • 150 g vlašských  ořechů
  • 1 l mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • 250 g másla
  • čokoládová poleva
Postup:

Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme mouku a ořechy, prášek do pečiva a trochu vody. Dáme péci na vymazaný a vysypaný plech. Mezitím si připravíme náplň : Uvaříme pudink ze  3 balíčků vanilkového pudinku a 1 l mléka a necháme vychladnout.Vlažní pudink rozmixujeme s kostkou másla. Na přípravu polevy použijeme čokoládu na vaření, stužený tuk a mléko ,rozpustíme. Upečený korpus potřeme náplní, uhladíme a polijeme čokoládou a dáme do lednice ztuhnout. Pak nakrájíme řezy a papáme.

 

Mousse au chocolat - čokoládová pěna

Ingredience:
  • 200 g černé čokolády na vaření
  • 50 g másla
  • 4 vejce + 1 bílek
  • 2 polévkové lžíce rumu nebo 4 kávové lžičky silné kávy
  • špetka soli
 
 
Postup:

Na plotně rozehřejte čokoládu s máslem nakrájeným na kousky. Mimo plotnu přidejte 4 žloutky a rychle vmíchejte. Potom přidejte rum nebo kávu. Ušlehejte sníh z 5-ti bílků a špetkou soli. Po lžících přidejte a jemně vmíchejte (ne prudce) ušlehaný sníh postupně do čokoládové směsi. Hotovou směs nechte 4 hodiny uležet v chladničce.

 

Medové trubičky

Ingredience:

TĚSTO:

  • 25 DKG HLADKÉ MOUKY
  • 20 DKG CUKRU
  • 15 DKG MEDU
  • 3   ŽLOUTKY
  • 2   LŽÍCE MLÉKA
  • NA ŠPIČKU NOŽE JEDLÉ SODY

KRÉM :

  • 1/8  LITRU  SILNÉ INSTANTNÍ KÁVY
  • 1  ŽLOUTEK
  • 1  LŽÍCE SOLAMYLU
  • 3  LŽÍCE CUKRU
  • 20 DKG  MÁSLA
Postup:

KRÉM:

UVAŘÍME TUHÝ BEŠAMEL,  NECHÁME VYCHLADNOUT A PO ČÁSTECH ZAŠLEHÁVÁME DO ZPĚNĚNÉHO MÁSLA

TĚSTO:

VYPRACUJEME TĚSTO, TENCE VYVÁLÍME, VYKRAJUJEME KOLEČKA CCA 5CM V PRŮMĚRU,  ZPRUDKA  UPEČEME ( 180 ST. ) NA PEČÍCÍM PAPÍŘE. UPEČENÁ KOLEČKA ZAHORKA STÁČÍME PŘES VAŘEČKU DO TRUBIČEK. TRUBIČKY NECHÁME ASI TÝDEN ODLEŽET, PLNÍME KRÉMEM A KONCE NAMÁČÍME V ČOKOLÁDĚ.

 

Pumprnikl

Ingredience:
  • 30 dkg hladké mouky
  • 25 dkg mletý cukr
  • 2 lžíce nahřátého medu
  • 5 lžic mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • perníkové koření
  • trochu kakaa
Postup:

Zpracuje se těsto (může se zdát zpočátku sypké). Nechá se 24 hod. odležet v igelitovém obalu. Potom rozdělit na 5 dílů. Z každého dílku rozválet pásku 8 cm širokou. Doprostřed dát povidla, na povidla poklást půlky ořechů. Přehnout mírně přes sebe a potřít vajíčkem. Péct v troubě 160° C. Hotové roládky nakrájet na řezy.

 

Karamelové řezy

Ingredience:

Těsto:

  • 6 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 200 g mletých ořechů (vlaššské, lískové)
  • 3 lžíce strouhanky
  • 3 lžíce prosáté mouky
  • 1/2 sáčku kypř. prášku
  • 2 ks obdelník. dortových oplatek

Krém:

  • 1 konzerva kondenzovaného slaz. mléka
  • 250 g změklého másla
Postup:

Těsto:

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme dále všechny ingredience a promícháme. Dno plechu vyložíme pečícím papírem, pokryjeme oplatkami (nemusí být) a rozlijeme těsto. Upečeme.

Krém:

Kondenz. mléko dáme do nádoby s vodou a vaříme 2 hodiny, aby mléko zkaramelizovalo. Vychladlé zkaram. mléko vyšleháme s máslem a necháme částečně ztuhnout. Povrch vychladlého korpusu potřeme karamelovým krémem a posypeme hustě opraženými ořechy. Řezy necháme asi 1 hod. vychladit a podáváme.

 

Karamelové oplatky

Ingredience:
  • 25 dkg cukr krystal
  • 12 dkg omegy
  • 12 dkg másla
  • slazené kondenzované mléko
  • 10 dkg vlašských ořechů (nahrubo)
  • 2 polévkové lžice vody
  • 4 ks obdelníkových dortových oplatek
Postup:

Cukr+voda uděláme karamel, postupně přidáváme ořechy, tuk s máslem, kondenzované mléko. Povaříme a natíráme na oplatky a slepíme dohromady, oplatky na 12 hod. zatížíme, hotové oplatky postříkáme čokoládou.

 

Tatrankové koule

Postup:

Ve vodní lázni dáme rozpustit 25 dkg másla, vmícháme 6 strouhaných čokoládových tatranek, 20 dkg moučkového cukru, 2 lžíce kakaa a 6 lžic rumu. Možno přidat rozinky namočené v rumu, sekané ořechy, kandované ovoce. Propracované těsto necháme chvíli v lednici a pak tvoříme kuličky, které obalujeme. Na obalení použijeme kakao, kokos, strouhané ořechy.