Madarská kuchyně

 

Granátos kockačili Grenadýrmarš

Ingredience:
600 g vařených brambor
300 g fleků nebo flíčků, nejlépe domácích
3 cibule
3 lžíce sádla
1 lžíce sladké mleté papriky
1 lžička pálivé mleté papriky
sůl a pepř
na ozdobu několik ředkviček
trochu zelené petrželky a pažitky
Popis přípravy:

Těstoviny (nejlépe flíčky) uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě, do které jsme přidali lžičku sádla, aby se nelepily. Scedíme je a propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky. V kastrole rozehřejeme zbylé sádlo a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibulku dorůžova, přidáme brambory, osolíme, opepříme a krátce osmahneme a přimícháme uvařené flíčky. Společně ještě chvíli opékáme a nakonec do pokrmu zamícháme sladkou a pálivou papriku a stáhneme z ohně. Grendaýrmarš podáváme se zeleninovým salátem nebo čerstvou či v Maďarsku oblíbenou kysanou zeleninou.
 

Langoše se smetanou a koprem

Ingredience:
500 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
1/2 kostky droždí
1 lžička cukru krupice
50 ml mléka
vlažná voda dle potřeby
olej na smažení
4 stroužky drceného česneku
2 lžíce másla
400 ml kysané smetany
menší svazek čerstvého kopru
svazek ředkviček na ozdobu
Popis přípravy:

Z droždí, vlažného mléka, cukru a lžičky mouky připravíme kvásek a necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku a smícháme se solí, vlijeme vykynutý kvásek a podle potřeby přilijeme vlažnou vodu. Zpracujeme v hladké nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teple asi 30 minut vykynout. Těsto rozdělíme na stejně velké bochánky a rukama z nich utvoříme placky o průměru asi 20 cm. Smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje z obou stran dozlatova a potom necháme okapat na papírových ubrouscích. V kastrůlku rozehřejeme máslo s drceným česnekem a každou placku pomocí mašlovačky potřeme touto směsí. Na střed každé placky navršíme trochu kysané smetany smíchané s usekaným koprem a ozdobíme plátky omytých ředkviček.