Hovězí maso

BIFTEKY A ROŠTĚNKY

 

BIFTEKY S RAJČATY

Potřebujeme: hlávkový salát, červenou čekanku, žlutou papriku, 4 rajčata, 4 bifteky, lžíci másla, 7 lžic oleje, sůl, pepř, 2 lžíce octa, lžíci hořčice.

Salát roztrháme na menší kousky, papriku nakrájíme na proužky, rajčata křížem nařízneme. Maso v horkém másle se lžící oleje prudce opékáme z každé strany minutu. Poté dopékáme po každé straně 2-3 minuty. Vyjmeme, okořeníme a uchováváme teplé v hliníkové fólii. Na tuku z pečení dusíme rajčata asi 4 min. Z 6 lžic oleje, octa, hořčice, soli a pepře připravíme zálivku, kterou promícháme se salátovými listy. Podáváme k biftekům s rajčaty.

BIFTEKY NA PEPŘI

Potřebujeme: 500 g brambor, sůl, 3 lžíce másla, 125 ml horkého mléka, tuk na vymaštění plechu, 4 bifteky, pepř, 1/2 cibule, po 125 ml masového vývaru, bílého vína a smetany, lžíci zelen. pepře.

Brambory uvaříme v osolené vodě, slijeme, prolisujeme a smícháme s mlékem a 2 lžícemi másla. Na vymaštěný plech nastříkáme rozetky a pečeme 10 min. Maso prudce opečeme na 3 lžících másla a na oleji. Dopékáme 4 min. po každé straně, vyjmeme, okořeníme a uložíme v teple. Cibuli nakrájíme nadrobno a podusíme na tuku, na němž jsme opékali bifteky. Zalijeme vývarem, přidáme víno a necháme svařit. Přidáme pepř a smetanu, ochutíme solí a pepřem.

BIFTEKY SALVADOR

Potřebujeme: 1/2 kg hovězího masa, zelenou a červenou papriku, 2 rajčata, lžíci rajčatového protlaku, stroužek česneku, větší cibuli, sůl, pepř, olej, mletou papriku, 1/2 kg brambor, citrónovou šťávu.

Plátky masa potřeme ustrouhaným česnekem, pokapeme citronem a necháme uležet asi 1 hodinu. Papriky a oloupaná rajčata pokrájíme. Pokrájenou cibuli na oleji podusíme, přidáme mletou papriku, pokrájené papriky, rajčata, osolíme a dusíme. Uvaříme brambory. Jakmile jsou měkké, opečeme marinované maso na rozpáleném másle.

HOLANDSKÉ BIFTEKY

Potřebujeme: 4 bifteky, 120 g másla, sůl, pepř, mléko.

Maso osolíme, opepříme po obou stranách. Rozpustíme na pánvi máslo, jakmile přestane pěnit, vložíme do něho maso. Při pečení stále masem pohybujeme a obracíme dvěma lžícemi, aby šťáva nevytekla. Chceme-li je krvavé, stačí opékat 2 minuty po každé straně. Maso vyjmeme z pánve a položíme na horký talíř. Do omastku přidáme lžíci mléka a krátce povaříme. Šťávou polijeme bifteky a podáváme s opékanými brambory a salátem.

TROJITÁ ROŠTĚNKA

Potřebujeme: 2 roštěnky tloušťky 4 cm, 80 g sádla nebo oleje, sůl, pepř, lžíci másla.

Roštěnky na okraji nařízneme, naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozpáleném tuku je opečeme na každé straně 9 až 10 minut, přendáme na horkou mísu, sádlo slijeme a šťávu podlijeme několika lžícemi vývaru nebo vody, povaříme a přidáme máslo, šťávou polijeme maso nakrájené šikmo přes vlákno. Podáváme 1 roštěnku pro 2 osoby, se smaženými brambory a se zeleninou nebo saláty, popř. s tatarskou omáčkou.

ROŠTĚNKY S DUŠENOU CIBULÍ A RAJČATY

Potřebujeme: 500 g masitých rajčat, 4 lžíce oleje, sůl, pepř, lžíci čerstvých lístků tymiánu, 2 cibule, 8 tenkých roštěnek, 2 lžíce másla.

Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme a na lžíci oleje dusíme asi 15 min. Ochutíme solí a pepřem, posypeme tymiánem. Cibuli nakrájíme na plátky a na lžíci oleje necháme zesklovatět. Na 2 lžících oleje maso prudce opékáme asi 1 minutu. Snížíme teplotu a dopékáme 1-2 min. Na maso položíme vločky másla a pečeme další minutu, osolíme a opepříme. Roštěnky upravíme s rajčaty a dušenou cibulí. Můžeme je podávat s trojúhelníčky z lístkového těsta a ozdobené meduňkou.

ROŠTĚNKY S LIŠKAMI A DIVOKOU RÝŽÍ

Potřebujeme: 250 g směsi divoké rýže, sůl, 300 g lišek (konzerva), svazek jarní cibulky, 2 lžíce másla, 1/2 svazku petrželky, pepř, 4 roštěnky, 2 lžíce oleje, 4 plátky plísňového sýra, 4 lžíce zakysané smetany.

Rýži připravíme dle návodu, lišky necháme okapat, cibulky nakrájíme. Rozpálíme máslo a cibulky na něm 5 min. dusíme. Přidáme houby a dusíme až do odpaření tekutiny. Petržel nasekáme a přisypeme k houbám. Osolíme, opepříme a uložíme do tepla. Maso prudce opékáme v horkém oleji. Okořeníme, na každou roštěnku položíme plátek sýra a necháme ho pod pokličkou rozpustit. Maso podáváme s rýží, houbami a zakysanou smetanou.

 

VALAŠSKÝ GULÁŠ SE ZELÍM A ŽAMPIONY

 

Potřebujeme 750 g předního hovězího masa, 75 g rostlinného tuku, 100 g cibule, 15 g mleté papriky, 6 dl vody, sůl, celý pepř, nové koření, 4 bobkové listy, kmín, 50 g hladké mouky, majoránku, 250 g kyselého zelí, 50 g slaniny, 100 g žampionů.

Nakrájenou cibuli usmažíme na tuku dozlatova, přidáme papriku, zpěníme, vložíme nakrájené maso, orestujeme, zalijeme polovinou vody, osolíme, přidáme několik kuliček pepře a nového koření, bobkové listy, kmín a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, zarestujeme, podlijeme, rozšleháme a provaříme. Šťávu přecedíme na maso, přidáme podušené zelí, na slanině orestované žampiony a vše krátce povaříme.

 

 

HOVĚZÍ GULÁŠ S FAZOLEMI A HOUBAMI

 

Potřebujeme 600 g předního hovězího masa, 150 g bílých fazolí, 70 g oleje, 150 g oleje, 150 g cibule, sůl, pepř, 5 dl vody, 3 stroužky česneku, 50 g slaniny, 200 g čerstvých hub, majoránku.

Fazole namočíme den předem do vody a druhý den uvaříme. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme nakrájené maso, osmahneme, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek, zalijeme vodou a dusíme pod poklicí. Před koncem dušení přidáme k masu uvařené fazole, na rozpuštěné slanině podušené houby, majoránku a dodusíme. Podáváme s tmavým či bílým pečivem.